Bakan Ersoy 7 günlük vize için ''Faydalı bir şey '' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy Yunanistan'ın Türkiye'ye jestmiş gibi sunduğu gerçekte ise kendisine yarayan Ege adalarına yedi günlük vize muafiyetini 'faydalı bir şey' olarak nitelendirip savundu.

Kültür ve TurizmBakanı Mehmet Ersoy Yunanistanın Türkiye’ye jestmiş gibi sunduğu gerçekte ise kendisine yarayan Ege adalarına yedi günlük vize muafiyetini “faydalı bir şey” olarak nitelendirip savundu. 

“Ege adaları” yerine Yunan adaları diyen Bakan Ersoy katıldığı CNN Türk’te yayınlanan Ahmet Hakan’ın Tarafsız Bölge programında çeşitli konularda açıklamalar yaparken vize ile ilgili şunları söyledi:

"Güzel bir örnek"

“Yurt dışına gitmek isteyen bir şekilde gider. Zaten turizm de rekabet de olması lazım.Turizmin dinamizmi açısından da rekabet her zaman faydalıdır. Kötü bir şey değildir. İki ülkenin vatandaşları arasındaki bu iletişim, biliyorsunuz seçim endeksli iniş ve çıkışlı oluyor o atmosfer, daha gerçekçi yaklaşmalarını sağlar. Vatandaşlar arasındaki dostluğu geliştirmek bize her türlü fayda sağlar. Tabi bir yerde bir döviz çıkışı olur ama ilişkiler iyiyken de yurt dışından gelişler artar ve dengeleriz. Yani o, ilişkilerin gelişmesi açısından iyi bir şey. Ayrıca Avrupa’da turizm geliri beklentisi olan çok fazla ülke var. Buradaki sonuçlar belki onlar için de güzel bir örnek teşkil eder ve onlar da statülerinde değişikliğe giderler.”

"Dengeli gidiyor"
Türkiye ile Yunanistan arasında yaklaşık 600 bin turist geliş-gidişinin olduğunu kaydeden Ersoy “600 bin turist bizden onlara gidiyor, onlardan da bize geliyor.Aynı dengelerle gidiyor. Onlar kara yolu ile geliyor, biz deniz yolu ile gidiyoruz. Bu sayının 1 milyonlara çıkması lazım. Pandemiden önce ilişkiler iyiyken biz bir milyon rakamlarını görmüştük.” diye konuştu.

"Turizm çeşit çeşit. Türkiye'den yurt dışına yapılan turizm de bir hareket getirir. Yurt dışına gitmek isteyen zaten gider. Rekabet de önemli. İki ülkenin vatandaşları arasındaki bu iletişim bize her koşulda fayda sağlar. İlişkilerin gelişmesi açısında katkı sağlar. Muhtemelen buradaki sonuçlar AB ülkeleri için teşvik eder. Yunanistan'dan bize, bizden onlara 600 bin civarında turist gelir gider. Biz o rakamı dengeleriz. O sıkıntılı bir durum değil."

Hedefleri tutturacağız

Bakan Ersoy sonuna gelinen 2023 yılı hedefleri için de şunları söyledi:

“2023 yıl başlarken OVP hedefi 55.6 milyardı. Hedefi açıkladıktan sonra depremle karşılaştık ve sonra da Türkiye seçim dönemine girdi. Ruslarla, Arap turistlerle ilgili bir şeyler oldu. Sonra İsrail-Filistin savaşı başladı. İlk 9 ay'da gelir 42 milyar dolar. Her şeye rağmen hedefe yaklaşıyoruz. Esas hedef kişi başı gecelik gelir. Devraldığımızda 65 dolardı. Şuan 100 dolara getirdik. Öncelikli hedefimiz nitelikli turist. 2028 hedefi 100 milyar dolar. Türkiye'nin ekonomisi turizme çok endeksli ama sizin 100 milyar hedefi çok gerçekçi değil diyorlar. 2028'de kişi başı gecelik getiriyi 130 dolara getireceğiz. Ortalama kalış süresi şuan 9.8'dir. Hadi artmasın ve onu 9.6'ya indirelim. 1250 dolara kişi başı gelir elde edersiniz. Bu hesapla 100 milyar dolar hedefi çok gerçekçi.”

Atık su arıtma tesisi tartışmaları 

BakanErsoy Antalya Manavgat’ta yapılacak arıtma tesisi ile ilgili tartışmalara da değinerek, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in geçtiğimiz günlerde partisinin toplantısında konuşurken, söylediği arıtma tesisinin belediye tarafından yapılmışken bakanlık tarafından yapılmış gibi gösterilerek yalan söylediğini,bakanlığın arıtma tesisini yapması için belediyenin gelirlerine el koyduğuna ilişkin yanıt verirken şunları söyledi:

“Belediyenin yapması gerekeni biz yapıyoruz”

“Arıtmalar zamanında yapıldı. Siz niyetliyseniz bir şeyler yapmaya kaynağı bulursunuz. Bunlar kıyı kentleri, çok önemli kentlerimiz. Biz ne yapıyoruz, siz mavi bayraklar tehlikeye girince belediyeye gittik. Bunları acilen yapmanız lazım. Sayın Genel Başkanın dediği gibi karlı olsa özel sektör yapar. Belediye Başkanı da bu işe girmek istemez. Geri dönüşümü de imkansız yatırımlar. Özel sektör buraya girmez. Sizin kaynağınızı neye harcamakla alakalı bir şey. Mavi bayraklı riskli olan yerlere öncelik vermek zorundayım.Turizm stratejik sektör ilan edildi. Altyapıyla beraber gitmesi gereken konu. 3 yerde atık su arıtma tesisi yaptık. Aciliyet olan yerlere biz müdahil oluyoruz. Belediyenin yapması gereken tesisleri biz yapıyoruz. Bu arıtmalarda zamanında yapıldı. Siz niyetliyseniz bir şeyler yapmaya kaynağı bulursunuz. 

Mavi bayrak tehlikeye giriyordu

Mavi bayraklı bölgeler ekip tarafından düzenli olarak her ay kontrol ediyor. Mavi bayraklar söz konusu olunca turizm geliri söz konusu olunca biz devreye giriyoruz.Bodrum da hiç kanalizasyon yoktu. Denize basılıyordu. Mavi bayrak giderse turizm ölür. Bunlar anında takip ediliyor. 

Belediye’nin sunduğu plan

Manavgat Belediyesi, Kültür veTurizm Bakanlığı'ndan yetki talep ediyor. 2016'da planı yapıyor. 3 tane golf sahası koyuyor, tersane koyuyor. Plan bize gönderiliyor. Biz planı inceliyoruz. Plandaki yanlışları düzeltiyoruz. Kumsal alana yat limanı olmaz. Açık denizde ve koy olmayan yerde yat turizmi olmaz. Kaş'tan sonra bir daha Kemer'e kadar hiç koy yoktur. Golf sahasının içine tersane konur mu? Kaynak: Turizm Gazetesi